Sunday, January 06, 2008

Znaš da si u Finskoj kad...


...je napolju -8 a lokalni narod smatra da zima još nije počela jer se more nije zaledilo! (Klizališta nisu još puštena u rad a moja tutorka Finkinja još nije počela da nosi zimsku garderobu!)
...ne raspoznaješ ni jednu jedinu reč u lokalnim novinama.
...su svi natpisi (imena gradova na autoputu, namirnice u prodavnici, ulice - sveee) dvojaki, na dva potpuno različita, a pooootpunooo nerazumljiva jezika (Turku - ime mog grada na finskom, Åbo - na švedskom)
...ti škola organizuje obilazak grada BUSOM!
...čujes od turističkog vodiča da je Švedska 'zemlja ispod, čak i geografski'!
...te vodič posavetuje da nikad ne prelaziš zaledjenu reku prvi; ili bar da se ne klizaš na reci dok i drugi ne počnu!!!
...ti nošenje vunenih čarapa dođe kao najprirodnija stvar na svetu; a kad se izuješ negde, umesto da se osramotiš, postaneš predmet zavisti!
...obustaviš smejanje napolju dok vetar duva, da te obrazi ne bi boleli! ;)
...su ti radijatori u stanu podešeni na 26 stepeni!
...u studenjaku imaš saunu na svakih 15ak ljudi!
...mašinu za veš u servisu za pranje uključuješ i plaćaš preko mobilnog telefona.
...je online banking sistem toliko napredan da možeš da se igraš i u realnom vremenu prebacuješ pare sa računa na račun i gledaš kako se na jednom gube a na drugom pojavljuju, i to potpuno besplatno!!! :) (pa duge su ove finske noći, moramo da se igramo nečega, a ipak smo napredni budući IT menadžeri ;)))
...ne smeš da se odvajaš od ključa, jer se svaka vrata automatski zaključavaju (moji nenaviknuti drugari su već stotine eura "uložili" u službe za otključavanje svojih rođenih soba sa zarobljenim ključevima unutra - 24e otključavanje vikendom, 10e radnim danima - hehe; a jedan je čak na -7 stepeni napolju (+ vetar = subjektivni osećaj od -10) prešao 2 km bez jakne jer mu ista bejaše zaključana u jednoj od učionica, a vikend počeo - ključari se prebacili u skupu tarifu, a on siroti student rešio da ustedi 24 eura = 10 ručaka u menzi, koje će sa radošću jesti čim upalu pluća malo zaleči! ;)))

Sve u svemu, meni je mnogo interesantno ovde! Ladno ali standard! ;) A na sličici, vaš reporter ispred svoje nove školice "Turku School of Economics" ili što bi finci rekli "Turun Kauppakorkeakoulu" hehe, jedva čekam časove finskog! ;))

6 comments:

jeca said...

e moja Bibico...odje bogme ko u finskoj...koshava nas ubila 3 dana ( bolje nego 30 ko shto ume katkad)...bila si kod nas i uverila se u nenormalno grejanje...e, pa juche smo se smrzli....bilo -8 i ovde al uz 'gale force' vetrove...subj. osecaj -18...moja ti:) nema standarda al ladnije no u Finskoj:)

Miroljub Radovanovic said...

Jel to neki beli medved polozio zivot zarad dobrobiti covecanstva :) Kapa ti je extra :D.

biljak said...

@Jeca: Jecoooo, ne lazuljaj tamo, nemo da bijem! ;)) Silno zabrinuta za sve vas tamo juce, proverih na netu, ono u Beogradu vrelih +2! ;))

@Mika: Da nije bilo raznih zivuljki koje su se, uveravam vas, dobrovoljno udruzile da sponzorisu moj zivot i prikljucenija blizu severnog pola, u vidu mufova, subara, gunjeva, vunenih carapona - tesko da bih se ja odvazila nos da promolim u ove extremne uslove! ;))

Anonymous said...

...a kada si vec tamo( btw, jel' si se stipnula da se uveris da mozda ne sanjas?) onda treba uraditi sledece stavri:
- odgledati/pogledati ponovo bar tri filma akija kaurismakija
- popiti u petak/subotu vece bar pola litre votke i ne probuditi se na nepoznatom mestu iduce jutro
i u vezi s tim pogeldati dzarmusev 'noc na zemlji' i prisetiti se kako je bilo jadnom miki.
- naci najduzu finsku rec (reci koje mozes pogledom da obuhvatis ni ne uzimati u razmatranje!)
- otici zimi u laponiju
- poslusati cuveni hitic kovin lental en kotiin kaipaan od kuusumun profeetta. ako nemas saljem na mail.
- uzivati u cuvenom finskom dizajnu
...pa kada uradis sve to oceni koliko se slika o finskoj izmenila izmestanjem tvog koordinatnog sistema.

beijinhos,
P.

biljak said...

@P: Hm, hm, hm... Sumnjivo mi ovo nesto... How in the hell's name si uspeo da nabasas na moju TO DO listu, koja nikad nije cak ni u soft format dospela?!? Perkele!!! - sto bi braca finci rekli! ;)

Dobro ajde, imas ovaj hitic, za koji ja nikad cula (iscekujem ga zeljno na bkaitovic@gmail.com), a manjkaju ti seanse u sauni secene led-ledenom vodom! :)

Sto se Akija tice, ne bi verovao koliko vec videh likova koji bi mogli posluziti direktna inspiracija za filmove (dobro, ne mislim bas na lenjingradske kauboje ;))... no bice vec price o tome, u planu mi je... ;)

Anonymous said...

neeeee...ja sam miso da je aki jedan jedini, koji, u toj inace savrseno normalnoj zemlji, kreira sumanute likove....mada,finska je to, nema sunca, a to sigurno utice na pshihu...damn, pade aki stepenicu nize.

saune!...o, da!...ne pade mi napamet onomad.

hitic stize, mada mu je ponajvise taj epitet pripao jer je na finskom.

beijinhos,
P.