Thursday, December 18, 2008

Utreht - slike, kultura, istorija, info, svasta nesto

Jedva po sata udaljen od Amsterdama, Utreht je grad prepun studenata i mladih ljudi koji se u nedostatku priustivog smestaja u A'damu* ovde naseljavaju. Drugi grad u Nizozemskoj po broju kulturnih dogadjaja koje hostuje. Ima kanale (cak 2 ;)), coffeshop-ove, videh i vodenicu na periferiji. Od interesa takodje jer ce se kod Slavca, Merie i Kena tamo moci za dzaba od februara povremeno spavati! :)


Tu su i crkve sa statuama rascopanih glava - nekad bejahu katolicke, a onda protestanti dodjose na crkvenu vlast, pa to i oznacise prikladno! ;) Iz istorije valja izdvojiti dve stvari: stvar 1) do Utrehta cak nekad sezalo Rimsko carstvo i stvar 2) do zlatnog doba holandske istorije** bio prestonica oblasti koju sad cine Holandija i Beligija zajedno, a onda neko skontao da je Amsterdam ipak lepsi ;) pa veseli Utreht pao u zasenak. Skorija istorija obelezena jednim bitnim dogadjajem: ja licno Utreht posetila, tamo negde jos u septembru, evo i sta sam sve videla! :)


*prim. aut. A'dam je Amsterdam u holandskom zargonu, Roterdam je R'dam
**ccc, pa zar to ne znate? ;) Tamo negde oko 17og veka - doba kad su holandska trgovina, nauka i umetnost bile medju najcenjenijima u svetu.

2 comments:

Anonymous said...

how can you write a so cool blog,i am watting your new post in the future!

Anonymous said...

It seems a little more than I need to check the information, because I was thinking: Why does not my GLOG these things!