Wednesday, October 10, 2007

Pravanse nikad previše ;)))

A ni slika iz iste - već vidim kako klimate glavama u znak odobravanja! :)
Dakle, vaš photo-izveštač ponovo u akciji, danas za vas odabrao tri nova mesta:
1. Isles sur la Sorgue - Ostrva na reci Sorg - gradić iznikao na 5 ostrvaca na slatkoj reci (onako malena, ko Đetinja, recimo ;)) iz koje su se nekoć pape lično ribom hranile! A danas poznat po pijaci antikviteta, rekoše nam najvećoj u Francuskoj, neki čak i Evropu pominjaše... No Slavac već pokri ovu temu sjajno na svom blogu, pa vas upućujem da tamo pročitate kojekakve zanimljivosti. Specijalno, ovde možete da vidite pijacu u koju se ceo grad pretvara četvrtkom i nedeljom, pijačnim danima, što bi kod nas rekli! Ovo je, kako i ime albuma kaže, jedna tipična provansalska pijaca i niko me ne može ubediti u suprotno!



2. Roussillon - uh preeeslatkooo jedno mesto, izniklo na crv-crvenoj zemlji, iz koje filtriraju oker boju pa po svetu izvoze; u celom svetu ima još samo par takvih mesta, pa se lepo da ućariti! ;) Gradić presladak (tačnije, naravno, to je selo - i to proglašeno za jedno od nekoliko najlepših sela u Francuskoj!!!), svaka kuća na svoj način oker! :) Šta da vam kažem, ovi Francuzi nemaju ni blato ko ostali svet, nego im blato crveno, pa i od toga atrakciju prave! ;) Fina legenda postoji za nastanak ove boje, Slavac bio vredan pa je već objavio, tako da - opet, ajte tamo pa čitajte! A dobra je baš, nemo da vas mrzi, ima ljubavi, preljube, ubistva, smrti, tragike, komike, svega! ;) Inače, ovde se Semjuel Beket uspešno krio i uživao za vreme okupacije! Pa kad je valjalo njemu... ;)

3. Gordes - opet jedno od najlepših sela u Francuskoj. Neverovatne spoljašnjosti (e sad, šta je kod sela spoljašnjost) iliti exterijera! Enterijer je ok, ali valjda se mi nagledasmo svega, pa smo se gotovo razočarali... U centar sela, tik ispod zamka nabili neki luna park, pa cika vriska odzvanja gde god da makneš! Ali opet, šta će ljudi, samo od turizma žive, a nezainteresovane male amere i ne možeš zabaviti umetnošću ili prirodnim lepotama! Ali kad bi se to oduzelo, ili kad se odšeta dovoljno daleko od urlane, jedan veeelikiii mir ovde vlada, kao da niko živ tu ne živi, jedna drevna atmosfera, čudno jako!

8 comments:

Veljko said...

E, pa Biljo - nadmasila si sama sebe! Tri albuma odjednom! Svaka cast! A slicice - ne zna se koja je lepsa :) (ona umetnicka sa listom u potoku... ma da padnes u nesvest :))

A sto rece mmr na pauzi - zar nije malo sumnjivo sto nigde nema slika fakulteta? :D Samo neke lepote idete i gledate, nema ono slika iz doma, masna raserupana kosa, glavu pridrzavas sakom da ne padne na knjigu, termos sa kafom pored...

biljak said...

Pa ja ne objavljujem slike sa faxa za vase dobro - kad jos vidite kako je i tamo lepo, ima svi da bacite posao i dojurite ovamo da studiramo zajedno! ;)) Bice, bice i toga - jedan dan samo kad odem na fax! ;)))
A list u potoku - Slavinog ostrog oka delo, ja ti to uzivo ne videh, jer sam na kljupi paelju havljala dok je to slikano! :))

Anonymous said...

Slike su super. Mnogo lepa ta Provansa :)

Dok ne bude slika, reci nam barem ime te ugledne obrazovne institucije.
Jos bi bolje bilo ako bi bio neki sajt sa elektronskim dnevnikom da vidimo ocene i izostanke ;)

Anonymous said...

Skolino ime je: ;)
Institut d'Administration des Entreprises (d'Aix-en-Provence)
Ili skraceno IAE, a inace to vam je Graduate School of Management! Evo i malo podataka sa zvanicnog sajta http://www.iae-aix.com/en/iae/about-iae-aix/
da se to vidi kakva je to skola za excellent ljude! ;) Ma burzuji tamo bre sve suvi, rekose nam da je ovo jedna od najskupljih biznis skola... Da da! ;)))

Unknown said...

Zamisli ja na tvom blogu auuuu mora da mi je jakooooo lose. Nego kul vam ovaj Apu a jos vise tvoja BEST majica heheheeh keep up the spirit!

Unknown said...

Ohoho boga mi ovo Minas Tirith na trecoj slici ili je ono pivo maloprije bilo bas dobro! ;-)))

biljak said...

Zvjezdooooo,

Pa koja nevolja tebe natere da blogove citas?!?
No srece li moje sad, samo da ti je znati! Barselona, pa Gaudi, pa dzba dorucak u hostelu, pa cool mjuza uz klupu, pa dzaba net, pa povrh svega Zvjezdic na blogu! :)) Sta covek jos moze od zivota da pozeli?!? :)

Anonymous said...

jagtab preconceived easley delaware olfactory kiosk surrender harvard receipts edtech dance
lolikneri havaqatsu