Sunday, September 23, 2007

Provansalsko "selo" - checked!


Na pocetku, da se razbije zabluda, provansalsko selo sela nije videlo! Nema tu ni krave, ni kokoske, ni smrada, ni seljaka koji se bodu vilama! Samo livade na kojima rastu lavanda, masline i suncokreti, smestene oko lepih malenih gradica. Prodjosmo mi kroz pet takvih "sela"; svako na svoj nacin lepo, sa uskim ulicicama, slatkim kucicama sa plavim ili lila zaluzinama. Pa na obodu ima zamak ili neki izvori, pretvoreni u banju, ili izletista. A sve cisto, nema nigde ni djubreta, ni papirica, kafei i pekarice na svakom cosku, lepo bre MNOGO! A ja ocekivala nesto kao Lunovo selo, samo sa lepsim kucicama i sa gomilama lavande hehe! :) E da, na zalost, ne osetismo te opojne mirise lavande jer je sve obrano tamo negde sredinom leta... Znaci, ko planira da posecuje Provansu, najbolje vreme je sredinom jula, pre branja; u mestu "Lavansole" tradicionalno organizuju festival lavande i kazu ljudi koji su bili da kilometrima naokolo sve intenzivno mirise; valjda zato Provansu zovu 'parfemom Evrope'! :))

Nase odrediste je bilo selo "Manastir Svete Marije", izniklo u podnozju planine-stene sa manastirom, izgradjenim nakon sto su kaludjeri u petom veku naselili pecine u steni. Manastir se nalazi izmedju dve jako visoke stene, a zanimljivo je da su vrhovi tih stena povezani lancem (dugackim 135m, teskim 150 kg ;)), na cijoj sredini visi zlatna zvezda 1.25m siroka. E sad, ta zvezda je nesto kao obelezje grada (tj. sela) a fora je u tome da se ne zna tacno ni ko ni kada ju je prvobitno postavio! Zna se samo da je stara minimum 450 godina, a sve ostalo spada u domen legendi.
A selo - lepo i prelepo, takvo da na svakoj kuci imas bar neki detalj koji bi uslikao! Vodopadi, preslatke radnjice, postavka moderne umetnosti po celom gradu, manufakture porcelana, a sve ocuvano, kao da si vremeplovom vracen tamo negde u srednji vek! Da ne trucam dalje, shvaticete poentu iz slika!

4 comments:

Anonymous said...

Zamisli facu srpskog seljaka kada bi mu neko predlozio da zasadi lavandu i da proda krave da bi otvorio umetnicku galeriju u selu ;)

Veljko said...

Slike su ti suuupeer! Jel' si to kupila novi foto ili se taj odjednom poboljsao? :) Slike sve bolja od bolje :)

A pitam se kako li se komsije prepucavaju kad nemaju krave koje mogu da im crknu? I kad zive tako zbijeno jedni do drugih... :)

Anonymous said...

Aparat isti, nego mu prija ovaj mondenski zivot, pa se trudi da najbolje od sebe da ;))) Cekaj samo da popodne uploadujem slike sa jezera - tu je tek pokazao da vredi svakog od onih 100 eura ;)))

A komsije i nisu bas tako zbijene, procitah da je populacija oko 600 ljudi, ne razumem bas kako, sem ako one kuce nisu neke kulise! ;))) Verovatno je vise od pola kuca pretvoreno u hotelcic, da amerikanci imaju svoje cenjene kosti gde da odmore :))

Anonymous said...

Još da dodam da je onaj baja Mistral poznat i kao dobitnik Nobelove nagrade za literaturu, što i piše na ploči (http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1904/).