Thursday, March 27, 2008

Bolje je pokliznuti nogom nego jezikom

Probah večeras Blood Sausage*! Niti sam planirala, niti htela ikad u životu, čak mi umalo muka ne pripade kad je videh onako pečenu u radnji. Crn-crrrna, pa se prosto presijava, debela jedna kobasičetina, punjena pečenom krvlju, ma bljak. Tu ja javno izrazih svoje gnušanje nad istom, stadoh da upirem prstom, uzimajući taj straobalni izgled jednog prehrambenog proizvoda kao apsolutni dokaz potpune ometenosti Finaca**. Mlado devojče koje je radilo za pultom nađe za shodno da mi se obrati i opere svoju naciju od ljage. Ni deset minuta ubeđivanja o prihvatljivom ukusu te monstruozne namirnice nije prošlo, kad eto mene sa komadinom sporne krvave kobasice u ruci - devojče odseklo, zahtevajući bez pogovora da probam, rešilo i džaba da da, uživevsi se potpuno u ulogu branitelja nacionalne časti. Ja šta ću kud ću, ne mogu da uteknem, 2n očiju uprtih u mene, stadoh da se preznojavam, da se otkopčavam; onjuših grdobu - kad ono, poznat miris! Pokušah iz petnih žila da izvučem info o mirisu, ali mozak prestravljen stao, pa ni bit da pošalje. U zlo doba skontah - BUREK! Ljudi moji, bloody sausage miriše isto ko naš burek! I to onaj sarajevski, mesnat i masan, sa dosta luka i brašna. Isti miris! Is-ti! :)) Lakoma na dobar burek kakva jesam, zgutah onu kobasicu dok si reko keks, prosto se oblizujući. Prodavačica iskolači oči, u čudu se veselnica nađe, pa brže-bolje odloži onu kantu što je pripremila za bljuvanje. A ja se jednostavno zabezeknuh nad rođenim delom. Prosto me sramota bi od sebe same. Što doneh sud o hrani na osnovu izgleda, pa što doneh sud o hrani na osnovu mirisa, pa što uopšte doneh sud ;) a potom i probah nešto tako ogavno kao što je krvava kobasica i da zlo bude veće, još mi se skoro i svide! Znači - dno! Patos!

A da bih lepše ilustrovala našu staru krilaticu iz naslova, dopuniću post još jednom anegdotom iz moje živopisne svakodnevnice (hehe nije li ovo oksimoron?). Išli sinoć na kuglanje, ono fensi, sa sve kuglama u koje uguraš tri prsta i igraš u onim slatkim šarenim cipelicama. Elem, zaigrala se ja, pa u želji da oborim bar jednu keglu iz prve, pređoh spornu liniju koja razdvaja stazu za pešake od one za kugle! Umal vrat ne polomih!!! Vražji finci namazali stazu nekom uljčinom, nisu štedeli, poklizaše mi se noge, poleteh istovremeno i udalj i uvis; sve zvezde prebrojah aterirajući! Posledice i dalje trpim, ovo sve stojećki pišem, stolica mi više nije drug!


* mustamakkara - finci je jedu sa džemom od brusnica, o vajne li kombinacije!
** u radnju bejah otišla prosto ogorčena na moju cimerku, koja napravi prelepu ogromnu pitu popodne i ne ponudi me ni mrvicom da probam, čak ni nakon 5-ominutne ode koju spevah istoj! Grozni sebični Finci, pih! Neću ni ja njoj dati pasulja kad spremim idući put, e baš neću!

12 comments:

Miroljub Radovanovic said...

Hehe, drz se Biljo, ne daj tudjinima da te uce sta je dobra hrana ;). Pokazi ti tim nekrstima sta je komplet lepinja.

p.s. Isti peh sa kuglanjem sam i sam imao. Nedelju dana me koleno razbijalo. Cak sam mislio i da je nesto kvrcnulo al izgleda da sam samo umislio :)

Anonymous said...

hahahaaaaaaa e vala biljo ismejah se ko luda vako rano ujutro, gledaju ovi veselnici iz kacelarije sta mi bi.... evo jos suze otirem --> ulepsa mi dan!
hahahaa e jedva cekam rode moj
rodjeni da se vidimo, sad cu da napravim programcic koji ce u cosku ekrana da mi odbrojava dane, sate, minute (da isprogramiram == da izguglujem isti heheheee)!
do skorog vidjenja, o presmesna sestro moja!
:-)

Slavica said...

heheh, bijo, pa kako to tako naivno, jesi gledala Francuze kad isprobavaju vino, sve se beche, pa se namrgode, pa se uprepodobe, dok im ne pocnu sipati jos jos i jos da ih ubijede u suprotno. Kako ti mozes bit sigurna da mustamakkara valja dok jedno 300 grama ne izedes ;) ;) (i ushicarish jednu veceru hehe malo li je u Finskoj)
A KUGLANJE ..ajoooj sjatki mali Biljak, prosuo se maljko,al junacki se drzo. Al najpajser je bio Salman koji poslije toga ode tamo kao da s e proseta frajer po uljanoj stazici, showing off zestoki, dva puta se prosu ispred jedno dvaes curica. heheheh
@Cimerka: istoj i dalje bezocno krasti zacine kad nije tu :D(za pocetak ...)

Unknown said...

Hahahaha uljepsa mi dan, pokidah se od smijeha. Kad smo kod nacionalne hrane, u Edinburgu narucim ja u nekom pabu "steak and guinness pie" ocekujuci naravno pitu jer zaista ne znam bolji prevod za rijec pie. Elem, okitise je oni u jelovniku kao delicious ovo, amazing ono, sizzling in guinness, povedoh se ja zavodljivim ginisim i dobijem sljedece: veliki tanjir na kome jednu trecinu cini pomfrit, drugu grasak onaj najgoru iz konzerve sto jos treba da se dokuva a trecu govedina najgoreg kvaliteta kojoj su dali da pomirise nekog ko se olesio ginisom prethodne noci i zaspao na stepenicama paba. I na sve to stavili lisnato tjesto kojem je rok istekao barem dan prije toga. Eto ti pite, c c c. Eeee lijepi sarajevski masni burek.

biljak said...

Eeee lepi i prelepi burek! :)

Verovatno sam ovo vec svima n puta prepricala, ali sta fali da se malo obnovi gradivo - kad sam se iz FR kuci busom vracala, sa najnizom nasom dijaspora kastom, srbljima sa francuske drustvene margine, koji kukase kako ih nostalgija ubi, kako im fali i gibanica, i cevapi i burek, jedan bezubi covek izrece uz uzdah: "Tako ti je to u zivotu, ili imas pare ili imas burek!"

Bemliga! ;)

biljak said...

Jos jedno moje obracanje, odgovor na komentare, kao dokaz da sa radoscu citam iste! :)

@BigMajk: Pade mi bas na pamet da bismo na leto - ako dolazis na Balkan uopste - mogli da se okupimo u nekom starom FNX sastavu i odemo na kuglanje a nakon toga u 'Cobanovom odmoru' pojedemo po kompletusu! Gde ces lepseg provoda! :D

@Saja: weeeee, dolazi meni moja seja! Sreca sreca radoooost! :D

@Slvc: Cimerka je u mojoj apsolutnoj nemilosti; danas joj nisam dala ni pola uobicajenog keza kad sam joj pozajmila peglu uz "Of course I can give you my iron, certainly so!" ;))

@Zvjezdic: Ma na leto cemo ti i ja u Sarajevu u Svetogorskoj brke da mastimo ucestalo! Nista ti ne brini, ima da opanjkavamo sve grdne obroke koje Erazmusujuci pojedosmo po Jevropama! ;))

Miroljub Radovanovic said...

moze, moze :D. Ja bi do kraja maja trebao da zavrsim ovu moju odiseju i konacno nadjem put kuci ;).

Anonymous said...

That looks like free meat, but i have to say, photographer seems professional !

Anonymous said...

kad je bre ovaj salman naucio nas jezik??? ccc ti i slavac izgleda mnogo pricate pa ga covek jadan usvojio, ko maternji hehhee
ma hajde molim te kako te nije sramota da pises ovaj blog samo na srpskom jeziku??? na oba jezika ima da ga pises ili bar napravi translator srpsko-engleski da svi (i mi u otadzbini i tvoji novi drugari) mozemo nesmetano da uzivamo u ovim vrcavim dogodovstinama!
p.s. salman garant nije probo kobaju, nije halal, a?

biljak said...

Hehe naucio, naucio, mor'o! ;)
Ih ma Salman ti je mustra stara, zakljucio je odma kako bi on rado zrtvu zajedno sa mnom podneo, ali sta ce kad mu vera ne dozvoljava! Kobasicetina nije halal nikako, a kanda se i tragovi neciste zivotinje nazirase... ;)

Sto se srpskog tice, Merie bogami progovorila, mejlove pocinje sa 'Dobar dan lepa Biljo', a zavrsava sa 'Laku noc, vidimo se sutra!' ili sta je vec prikladno! Svaki dan po dve nove fraze trazi da je naucimo! Do kraja 2008.-e ima da govori bar ko Pirocanci! ;)
I Mark je do nekog viseg stupnja dosao, uspeva da se uhvati sustinu pa i da se sit ismeje kad Slavac i ja ogovaramo nekoga na cistom srpskom!

Scary postaje, ne moze covek ni mirne duse da zolja kad posrbismo sve ove IMMIT-ovce! ;)

Dane said...

Konacno da odgovrim na ovaj nadasve komican post, sad kad me je proso smijeh koji je trajao evo vise nedelja
Podsjeti me na moj dogadjaj iz Cph Kupio cimer Irakli neku tako kobasicu, salamu, nesto, bijelo spolja unutra tamno.Nas troje se skupili da isprobamo to. I onda tako uzevsi po parece sjedimo za stolom, muljamo to po ustima i cutke se gledamo. U jednom ja skocih radosno i uzviknuh: "Pa ljudi ovo je desert, ko nas kolac sa smokvom i cimetom. Jesmo glupiii" Brzo se prilagodismo na tu novu ideju.Odlozismo sve priloge tipa majonez, hljeb i ostalo i poceh da rezem sad vise u vidu rolata. U tom se neko sjeti da procita sastav: glavni ingredient svineblød. Nije nam trebalo jezickog znanja da skontamo da je to svinjska krv!!! Pu!
Mada i nije bio strasan ukus. Mora da ove izopacene kulinarkse slastice imaju neku ugradjenu varku tako da u mozgu prozivode ukus i miris bas onoga sto ti se jede: burek, rolat od smokava itd.

jeca said...

http://www.youtube.com/watch?v=CwAIi8WyzHE hehehe....samo da vidis izjedanje kompletare a i Uzice malkice, da udari nostalgija:)